Блог

Featured

Могат ли настолните игри да ни помогнат да намерим по-добра работа?

През 2016 г. World Economic forum оглася резултатите от своето проучване Futures of jobs report[1],което е фокусирано върху промяната на уменията, които ще трябва да имат хората в променящата се среда и контекста на оповестената от тях четвърта индустриална революция.

Могат ли настолните игри да ни помогнат да се подготвим за бъдещето? Дали играенето на настолни игри може да ни осигури по-добра работа? Отговорът е– да.

Ще преминем през списъка с умения, подредени от 1 до 10 от World Economic Forum, за да видим как настолните игри могат да ни помогнат да развием себе си.

1.complex problem solving – Въпреки че голяма част от хората смятат, че настолните игри са за забавление и разтоварване, една не малка част от тях са дълги и сложни стратегически игри. Има игри, които симулират изхранването на семейство през Средновековието (напр. „Агрикола“), или игри, които ни поставят в роля на колонизатори на Марс (напр. „Тераформирай Марс“), но идеята им е една и съща – трябва да се управляват ресурси, трябва да се взимат бързи решения, трябва да се изгражда стратегия, която да се адаптира при нужда или външен натиск, и в крайна сметка да се завърши с положителен резултат от играта. Тези игри предоставят много пътища и начини за победа, което затвърждава усещането ни, че има много начини да се реши един проблем.

2.critical thinking– по отношение на критичното мислене най-полезни са т.нар. блъф игри. Това са игри, често доста забавни, в които хората влизат в различни роли и имат различни задачи в хода на играта. Случва се да лъжат, мамят, да се преструват и т.н. Играчите трябва да бъдат много внимателни, когато взимат решения в този тип игра, защото трябва да преценяват умело подадената им информация.

3.creativity –Креативността е ценно качество, което може да се тренира от една страна чрез търсене на различни начини да се победи в една игра, но от друга страна,съществува категория асоциативни игри.Това са игри, които стимулират досетливостта, артистичността, умението да се мисли по различен начин. Такава игра напр. е „Диксит“ – игра, която представлява тесте от карти с интересни многопластови илюстрации, които подпомагат задълбоченото мислене.

4. people management – Даваме си сметка, че управлението на хора не e точно като управлението на „човечета“ в настолните игри. Въпреки това има цяла голяма категория настолни игри „worker placement”, която позволява разпределението на работници по различни задачи и взимането на решения къде и с какво ограничения брой работници би могъл да е най-полезен.

5.coordinating with Others – Освен настолни игри, в които всеки играе срещу всеки за победа, има игри, в които играчите се разпределят в отбори или дори игри, в които всички играят срещу играта. Кооперативните игри предразполагат към много общуване между играчите, разпределяне на роли в отборите, споделяне на отговорност при победа или загуба и могат да са чудесен инструмент за сплотяване на нови екипи.

6. emotional intelligence – Настолните игри са преди всичко игри, т.е. те симулират действителност в защитена среда. Ако загубиш, това вероятно ще те натъжи, може и да те ядоса, но освен това ти дава възможност да се тренираш как подхождаш в различни ситуации.

7. judgment and decision making –Всички настолни игри изискват взимане на решения. Дори и тези, които имат механики с хвърляне на зар, който да задвижва дадено действие в играта. По време на един час играене на настолни игри случаите, в които ще ви се наложи да взимате решение са в пъти повече, отколкото в ежедневието. А и тези решения ще са осмислени решения, а не взети по навик. Настолните игри са незаменим„тренажор“ за умението ни да преценяваме ситуации и да решаваме на база тази си преценка.

8. service orientation– Това умение има нужда от малко по-подробно обяснение. Под service orientation хората от World Economic forum имат предвид цяла гама от умения, които използваме, когато се опитваме да обслужим чужди нужди и желания, дори когато те не са гласно изказани. Нещо като това да предвиждаме, че ако поставим на някого задача да напише обемен доклад, трябва да го освободим от други задачи, за да може да се фокусира. За да можем да предвиждаме подобни неща, безценно е общуването лице в лице. Настолните игри са офлайн забавление и ни помагат да не губим емоционалната, човешка връзка с останалите, а стратегическите игри ни дават възможност да тренираме именно това разпределяне на ресурси и посрещане на чужди нужди.

9. negotiation– умението да се преговаря е много ценно и се разгръща особено добре при кооперативните настолни игри. Когато играете в отбор с някого, трябва да сте убедителни, ако искате нещата да се случат по вашия начин. Има и популярни игри като “Катан” напр., в които е супер важно да можеш да преговаряш за ресурси, за да спечелиш преднина пред останалите. Но го правиш, докато те си дават сметка защо искаш това, което искаш, и се изискват специфични умения, за да постигнеш целите си.

10.cognitiveflexibility – Ситуацията в настолните игри се променя динамично. Играчите трябва да се адаптират, да взимат решения, да променят стратегията си, за променят целите си и т.н.

В заключение трябва да кажем, че освен удоволствие редовното играене на настолни игри може да ви помогне да развиете ключовите умения на бъдещето. Още ли се двоумите дали да се впуснете в играта?


[1] https://www.weforum.org/agenda/2016/01/the-10-skills-you-need-to-thrive-in-the-fourth-industrial-revolution/

Игра на седмицата № 6 – Каркасон:Амазонка

Седмица № 6 на нашето предизвикателство за разиграване на 52 настолни игри през 2019 година е посветена на игрите, които са в предимно зелена кутия.

Играта, която ви предлагаме за покриване на категорията е Каркасон:Амазонка. Това е вариант на класическия Каркасон, в която има добавени механики.

Основната идея на играта е запазена – участниците теглят плочки и ги поставят на обща карта. Могат да разполагат по плочките свои обекти – човечета или лагери (играят ролята на селяните в основната версия). Отделно разполагат и с лодки, които се движат по река Амазонка.

На плочките има различни елементи – селища, джунгла, река (притоци на Амазонка) и самата Амазонка. На някои от плочките има особени знаци, които задействат допълнителни действия, напр. можете да преместите лодката си по Амазонка.

Играта приключва, когато приключат плочките. Броят се точки и печели играчът, с най-много точки.

В библиотеката на клуба има и други варианти за покриване на тази категория.

Приятна игра!

5 причини да посетите фестивала “Настолен град”

“Настолен град” е фестивал за настолни игри, организиран вече три години в гр. Велико Търново от фондация “Да играем”. За нас той е много важен и решихме да ви дадем 5 причини да го посетите.

1.Наблизо е. Велико Търново е прекрасна дестинация за пътуване от Русе. Отнема около час и половина-два (малко повече, ако искате да отидете с влак). Има различни варианти за настаняване, включително намаления за участници във фестивала в няколко хотела, намиращи се в близост.

2.Има мноооого настолни игри. Във фестивала освен самите “Да играем” свои игри носят и участващите партньори – различни издатели на игри, магазини и клубове за настолни игри. Резултатът е голямо разнообразие от игри. Особено интересно е участието на разработчици на игри – това ви дава възможност да видите някои настолни игри, които се създават в България още преди те да са финализирани.

3.Има хора, които много харесват настолни игри. Един от най-големите проблеми на любителите на настолни игри е това с кого да играят. На фестивала “Настолен град” освен случайните посетители има и не малко хора, които пътуват от различни населени места специално за повода и шансовете ви да намерите супер готини нови хора, с които да играете, е невероятно голям.

4.Има турнири. За да сме конкретни – турнир по “Каркасон”, турнир по “Кингдомино”, турнир по Squirrel Attack (да, катериците, които бяха през декември в клуба ни), турнир по Yu-Gi-Oh.

Специално внимание искаме да ви обърнем на CATAN Big Game. Това е турнир, който ще се хареса на всички почитатели на “Катан” и предлага особен режим на игра, в който всички участници играят на едно дълго игрално поле, зарът се тегли от програма, ходовете се правят за време. Силно препоръчваме. За да участвате в турнира, трябва да попълните заявката си предварително тук.

5.И ние ще ходим. Не че нас не можете да ни видите в клуба от сряда до неделя всяка седмица, но все пак да си кажем.

Събитието е безплатно и двудневно. Какво повече може да иска човек?

Ако искате да подкрепите организаторите от фондация “Да играем”, един от начините е като поръчате тениска от фестивала.

[Бира на седмицата]: Честит рожден ден, Metalhead Brewery

Бира на седмицата е нова инициатива в клуба ни, която цели да представи разнообразието от български крафт бири, които зареждаме. Всяка седмица ще предлагаме избрана бира с 10%.

Зимно време повечето хора се сещат за сгряващи напитки – чай, греяно вино…Но има и хора, които са доказателство, че за хубавите идеи няма сезон. Преди една година, насред зима, се ражда българската пивоварна Metalhead.

Ако у вас започва да се прокрадва мисълта дали пивоварите не са метал фенове, един поглед на фейсбук страницата им, ще разсее съмненията ви. Те са съвсем точни. А заглавията на бирите, които правят, са вдъхновени от вечни хитове.

Бирата в чашата е Your Girlfriend’s Girlfriend

В клуба ни за момента можете да намерите само две от бирите на Metalhead:

Your Girlfriend’s Girlfriend – (NEIPA, 6,9%, 40 IBU) свежа, цитрусова бира, с горчив оттенък.

Metalingus – (портър, 6,2 %, 30 IBU), бира с шоколадов вкус и с кокос.

По-горе ви линкнахме имената на бирите към песните…Сещате се.

През 2019 г. пивоварната очаква важна промяна и голяма стъпка – ще започнат да правят бирата си в собствена производствена база в Бургас. До момента техните бири се варят в Холандия. Желаем им успех и ще очакваме първите бири, произведени на родна земя.

И по повод първия им рожден ден, тази седмица в клуба ще можете да закупите и двете им бири с отстъпка 10%. Цитрусови нотки или кокос избирате?

Игра на седмицата № 4 – Кодови имена:Картини

През 2019 г. в клуба организираме предизвикателство за разиграване на 52 различни игри. Под №4 в него присъства категорията “Игра, в която трябва да се играе в екипи”.

Ще ви запознаем накратко с играта “Кодови имена:Картини”. Това е една от най-играните игри в клуба, но ако не сте я опитали – направете го следващият път.

Корицата на играта и нейните компоненти

Както може да се предположи, тази игра е вариант на “Кодови имена”, но вместо думи, тук се използват картинки. Те далеч не са толкова художествено издържани като тези в “Диксит”, но също предлагат възможност за разнообразни асоциации.

Някои от плочките

В играта участниците се разделят на два отбора и всеки отбор излъчва по един “водач”, който трябва да подава към отбора си асоциации, свързани с точно определени картинки от наредено поле 4х5.

Какво виждат “водачите” на двата отбора

Всеки верен отговор ви доближава до победата, грешните отговори могат да са от полза за противниковия отбор, да са неутрални или да ви отведат до “бомбата”, която финализира играта за всички участници.

Както всяка игра, която разчита на асоциации, тази игра е забавна, много подходяща за познаващи се компании или за хора, които тепърва се опознават.

Игра на седмицата № 3 – Tsuro

Както вече знаете, през 2019 г. в клуба организираме предизвикателство по изиграване на 52 различни настолни игри (колкото седмици има през годината). Част от инициативата ни е и ежеседмичното представяне на 1 настолна игра – игрите ще бъдат представяни по реда, който сме включили в списъка с предизвикателства. Така ще ви даваме идеи кои игри можете да играете.

Игра на седмицата № 3 – Tsuro
Tsuro е бърза игра за 2 до 8 души.

Игралното поле с “драконите”

Всеки играч взима по една плочка от купчина с други плочки и я поставя на игралното поле. На всяка плочка има начертан път. Играчът използва своя “дракон” (цветните камъчета) и трябва да мине по пътя до края на плочката, която е поставена.

Елементите на играта

С напредването на играта драконите имат все по-дълъг път за минаване и в един момент пътят може да го отведе до края на игралното поле. Целта на всеки играч е да остане максимално дълго на игралното поле. 
В клуба разполагаме и с Tsuro of the seas.

Играта може да бъде използвана за покриване на категория № 3 “Игра, която може да се изиграе за 15 мин.” от предизвикателството ни.

Игра на седмицата № 2 – Avalon

Както вече знаете, през 2019 г. в клуба организираме предизвикателство по изиграване на 52 различни настолни игри (колкото седмици има през годината). Част от инициативата ни е и ежеседмичното представяне на 1 настолна игра – игрите ще бъдат представяни по реда, който сме включили в списъка с предизвикателства. Така ще ви даваме идеи кои игри можете да играете.

Компонентите на играта

Парти игра със скрити самоличности, разделени в две групи “добри” и “лоши”. Играчите получават карта със самоличност в началото на играта (спрямо броя на играчите броя и вида на самоличностите са различни). По време на разиграването се избират хора, които да ходят на “мисии”. Всички гласуват дали това да са избраните – всеки иска да постигне различна цел в играта и затова би гласувал по различен начин или би се опитал да заблуди останалите играчи каква е истинската му цел.

елементите, с които се отрича или утвърждава избора на хора за мисии

След избор на играчи, които да изпълнят мисия, тези играчи гласуват дали мисията да е успешна или не (тайно). Играта се опира на темата за Мерлин, Моргана и др. легендарни персонажи, но предоставя възможност за забавление и влизане в различни роли. 


Играта може да се използва за покриване на категория № 2 “Игра за поне 8+ човека” от нашето годишно предизвикателство.

Игра на седмицата № 1 – Patchwork

Както вече знаете, през 2019 г. в клуба организираме предизвикателство по изиграване на 52 различни настолни игри (колкото седмици има през годината). Част от инициативата ни е и ежеседмичното представяне на 1 настолна игра – игрите ще бъдат представяни по реда, който сме включили в списъка с предизвикателства. Така ще ви даваме идеи кои игри можете да играете.

Patchwork е игра за двама играчи, които използват поле, на което поставят плочки с различна форма.

Всички елементи от играта

Целта е всеки да запълни полето си и така да “ушие” най-хубавото одеало. Шиенето на одеало обаче отнема време. Интересен елемент в играта е, че играчите се придвижват по игралното поле спрямо времето, което ще им отнеме да “зашият” парчето, което са си избрали. Колкото по-голямо парче, толкова повече време струва.

Едно от двете индивидуални полета за игра

На игралното поле има и бонуси – допълнително “копчета”, т.е. победни точки, и малки парчета плат, които могат да се поставят на индивидуалните полета, за да закърпят някоя останала дупка. Момент, който трябва да се има предвид, е това, че играчите не се редуват един след друг в ходовете си – на ред е винаги този играч, който е по-назад на игралното поле. Макар тематиката на играта да е малко странна и на пръв поглед може да не ви хване окото, тя всъщност е доста интересна игра, в която могат да се прилагат различни стратегии за успех. Създателят й е авторът на други популярни игри като “Agricola” и “Caverna”.

Освен за покриване на първата категория “игра само за двама играчи”, Patchwork може да се използва и за №16 – “Игра с две страни на борда”, №22 – “Игра с елементи тип “тетрис”, №49 – “Игра, в която могат да се губят точки” и № 51 – “Езиково независима игра”.
Хайде да играем!

Повече за предизвикателството можете да научите тук https://boardgamesruse.com/…/предизвикателство-52-игри-пре…/

Предизвикателство “52 игри през 2019 г.”

През 2018 г. поставихме началото на клуба за настолни игри на гр. Русе и за наше щастие се оказа, че има много хора, които харесват и играят настолни игри.

В началото на 2019 г. решихме да стартираме едно предизвикателство, което да стимулира посетителите ни да опитват различни настолни игри – “52 игри през 2019 г.”. Вдъхнови ни предизвикателството, което вече три години организира сайтът BoardGameGeek.

Създадохме специален списък с 52 критерия за настолни игри – по един за всяка седмица от годината.

Примери за категориите

Предизвикателството има три условия:

 • списъкът може да се попълва в произволен ред;
 • една и съща игра не може да се използва за покриване на повече от една категория (т.е. ще изиграете 52 различни игри);
 • няма изискване на регулярност на попълването на списъка (може да покриете 5 категории за един ден или да покривате по 1 категория на седмица).

При попълване на дадена категория от списъка служители в клуба ще поставят печат в списъка на всеки участник (списъците могат да се съхраняват в клуба или лично от участника, но е задължително да съдържат четливо изписано име).

В началото на 2020 г. ще изтеглим един печеливш, който ще получи карта за едногодишен достъп до клуба сред хората, успели да покрият всички категории в предизвикателството. Всеки, който е изпълнил предизвикателството на 75 %, ще участва в друга томбола, чиято награда ще е тримесечна карта за клуба.

За да е по-интересно предизвикателството решихме да направим стъпки, при достигане на които да се печелят допълнителни награди.

четири “стълби” при попълване на игри от списъка
 • 10 попълнени категории – стикер с логото на клуба
 • 20 попълнени категории – 20% отстъпка от напитка
 • 39 попълнени категории (т.е.75% от всички) – чаша с логото на клуба и напомняне, че има още игри да се играят.
 • 52 попълнени категории – тениска с логото на клуба

Списъците ще са достъпни на място в клуба в началото на 2019 г., а хората, които не са от Русе, но биха искали сами да направят предизвикателството, могат да изтеглят формуляра от тук.

Подаръчни ваучери от BoardGames Ruse

След едно-две подмятания от страна на наши посетители се хванахме в ръце и направихме подаръчни ваучери на стойност 10 лв и 20 лв.

Ваучерите са две разновидности

Какво им е хубаво на ваучерите?

 • има два варианта – единият е подходящ за коледен подарък на колеги (тези от 10 лв), а другият – за приятели и роднини (20 лв);
 • ако приятелите ви са фенове на MTG ще оценят високо дизайна на ваучерите;
 • предлагаме ваучерите в елегантни червени пликове, т.е. не е нужно да търсиш как да ги опаковаш и можеш да ги подариш директно.

Как могат да се използват ваучерите?

 • стойността на ваучерите трябва да се използва наведнъж;
 • ваучерите могат да се използват за всички услуги, предлагани от клуба;
 • ваучерите трябва да се използват до края на 2019 г.

А за какво по-конкретно могат да се използват ваучерите?

 • за дневен вход в клуба или месечна карта;
 • за напитки – топли напитки, крафт бира, вино…
 • за тениски, чаши или торбички с разработените от нас “Елементи на Русе”
Илюстрация на някои от предлаганите “благинки” в клуба

В заключение – подарявайки наш ваучер, вие подарявате възможност за приятно и вълнуващо преживяване.

Най-играни игри на м. ноември

От три месеца клубът ни си води месечна класация за най-играни игри. Ползите от нея са, че:

 • разбираме кои игри ще се износят по-бързо и планираме заменянето им;
 • виждаме какви игри се харесват на посетителите ни и търсим подобни, за да попълваме колекцията си;
 • виждаме кои игри не се играят и можем да планираме събитие за тях, за да “влязат в употреба”.

Как разбираме кои са игрите, които се играят в клуба? Много просто – записваме си. Или по-точно – вие ни записвате.

Мястото, където се намира списъка за попълване на играните игри

В близост до рафтовете с игри сме поставили списък, на който можете да запишете играта, която взимате. Понякога и ние ги записваме, ако вие забравите, да си признаем.

И така, да пристъпим към важната информация. Кои са най-играните игри на м. ноември?

1.място (със седем разигравания всяка): Exploding kittens, Splendor, Mysterium, Kingdomino

2. място (с шест разигравания всяка): Катан и Кралят на Токио

3. място (с пет разигравания всяка): Кодови имена, Саботьор и Love letter

3. място (с пет разигравания всяка): Кодови имена, Саботьор и Love letter

Топ три игри на м. ноември

През м. ноември в клуба са изиграни 66 игри, което е с над 10 повече от изиграните игри през м. октомври (тогава изиграните игри бяха 54).

Продължавайте да играете, в клуба има над 180 игри 🙂