Могат ли настолните игри да ни помогнат да намерим по-добра работа?

През 2016 г. World Economic forum оглася резултатите от своето проучване Futures of jobs report[1],което е фокусирано върху промяната на уменията, които ще трябва да имат хората в променящата се среда и контекста на оповестената от тях четвърта индустриална революция.

Могат ли настолните игри да ни помогнат да се подготвим за бъдещето? Дали играенето на настолни игри може да ни осигури по-добра работа? Отговорът е– да.

Ще преминем през списъка с умения, подредени от 1 до 10 от World Economic Forum, за да видим как настолните игри могат да ни помогнат да развием себе си.

1.complex problem solving – Въпреки че голяма част от хората смятат, че настолните игри са за забавление и разтоварване, една не малка част от тях са дълги и сложни стратегически игри. Има игри, които симулират изхранването на семейство през Средновековието (напр. „Агрикола“), или игри, които ни поставят в роля на колонизатори на Марс (напр. „Тераформирай Марс“), но идеята им е една и съща – трябва да се управляват ресурси, трябва да се взимат бързи решения, трябва да се изгражда стратегия, която да се адаптира при нужда или външен натиск, и в крайна сметка да се завърши с положителен резултат от играта. Тези игри предоставят много пътища и начини за победа, което затвърждава усещането ни, че има много начини да се реши един проблем.

2.critical thinking– по отношение на критичното мислене най-полезни са т.нар. блъф игри. Това са игри, често доста забавни, в които хората влизат в различни роли и имат различни задачи в хода на играта. Случва се да лъжат, мамят, да се преструват и т.н. Играчите трябва да бъдат много внимателни, когато взимат решения в този тип игра, защото трябва да преценяват умело подадената им информация.

3.creativity –Креативността е ценно качество, което може да се тренира от една страна чрез търсене на различни начини да се победи в една игра, но от друга страна,съществува категория асоциативни игри.Това са игри, които стимулират досетливостта, артистичността, умението да се мисли по различен начин. Такава игра напр. е „Диксит“ – игра, която представлява тесте от карти с интересни многопластови илюстрации, които подпомагат задълбоченото мислене.

4. people management – Даваме си сметка, че управлението на хора не e точно като управлението на „човечета“ в настолните игри. Въпреки това има цяла голяма категория настолни игри „worker placement”, която позволява разпределението на работници по различни задачи и взимането на решения къде и с какво ограничения брой работници би могъл да е най-полезен.

5.coordinating with Others – Освен настолни игри, в които всеки играе срещу всеки за победа, има игри, в които играчите се разпределят в отбори или дори игри, в които всички играят срещу играта. Кооперативните игри предразполагат към много общуване между играчите, разпределяне на роли в отборите, споделяне на отговорност при победа или загуба и могат да са чудесен инструмент за сплотяване на нови екипи.

6. emotional intelligence – Настолните игри са преди всичко игри, т.е. те симулират действителност в защитена среда. Ако загубиш, това вероятно ще те натъжи, може и да те ядоса, но освен това ти дава възможност да се тренираш как подхождаш в различни ситуации.

7. judgment and decision making –Всички настолни игри изискват взимане на решения. Дори и тези, които имат механики с хвърляне на зар, който да задвижва дадено действие в играта. По време на един час играене на настолни игри случаите, в които ще ви се наложи да взимате решение са в пъти повече, отколкото в ежедневието. А и тези решения ще са осмислени решения, а не взети по навик. Настолните игри са незаменим„тренажор“ за умението ни да преценяваме ситуации и да решаваме на база тази си преценка.

8. service orientation– Това умение има нужда от малко по-подробно обяснение. Под service orientation хората от World Economic forum имат предвид цяла гама от умения, които използваме, когато се опитваме да обслужим чужди нужди и желания, дори когато те не са гласно изказани. Нещо като това да предвиждаме, че ако поставим на някого задача да напише обемен доклад, трябва да го освободим от други задачи, за да може да се фокусира. За да можем да предвиждаме подобни неща, безценно е общуването лице в лице. Настолните игри са офлайн забавление и ни помагат да не губим емоционалната, човешка връзка с останалите, а стратегическите игри ни дават възможност да тренираме именно това разпределяне на ресурси и посрещане на чужди нужди.

9. negotiation– умението да се преговаря е много ценно и се разгръща особено добре при кооперативните настолни игри. Когато играете в отбор с някого, трябва да сте убедителни, ако искате нещата да се случат по вашия начин. Има и популярни игри като “Катан” напр., в които е супер важно да можеш да преговаряш за ресурси, за да спечелиш преднина пред останалите. Но го правиш, докато те си дават сметка защо искаш това, което искаш, и се изискват специфични умения, за да постигнеш целите си.

10.cognitiveflexibility – Ситуацията в настолните игри се променя динамично. Играчите трябва да се адаптират, да взимат решения, да променят стратегията си, за променят целите си и т.н.

В заключение трябва да кажем, че освен удоволствие редовното играене на настолни игри може да ви помогне да развиете ключовите умения на бъдещето. Още ли се двоумите дали да се впуснете в играта?


[1] https://www.weforum.org/agenda/2016/01/the-10-skills-you-need-to-thrive-in-the-fourth-industrial-revolution/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.