Игра на седмицата № 1 – Patchwork

Както вече знаете, през 2019 г. в клуба организираме предизвикателство по изиграване на 52 различни настолни игри (колкото седмици има през годината). Част от инициативата ни е и ежеседмичното представяне на 1 настолна игра – игрите ще бъдат представяни по реда, който сме включили в списъка с предизвикателства. Така ще ви даваме идеи кои игри можете да играете.

Patchwork е игра за двама играчи, които използват поле, на което поставят плочки с различна форма.

Всички елементи от играта

Целта е всеки да запълни полето си и така да “ушие” най-хубавото одеало. Шиенето на одеало обаче отнема време. Интересен елемент в играта е, че играчите се придвижват по игралното поле спрямо времето, което ще им отнеме да “зашият” парчето, което са си избрали. Колкото по-голямо парче, толкова повече време струва.

Едно от двете индивидуални полета за игра

На игралното поле има и бонуси – допълнително “копчета”, т.е. победни точки, и малки парчета плат, които могат да се поставят на индивидуалните полета, за да закърпят някоя останала дупка. Момент, който трябва да се има предвид, е това, че играчите не се редуват един след друг в ходовете си – на ред е винаги този играч, който е по-назад на игралното поле. Макар тематиката на играта да е малко странна и на пръв поглед може да не ви хване окото, тя всъщност е доста интересна игра, в която могат да се прилагат различни стратегии за успех. Създателят й е авторът на други популярни игри като “Agricola” и “Caverna”.

Освен за покриване на първата категория “игра само за двама играчи”, Patchwork може да се използва и за №16 – “Игра с две страни на борда”, №22 – “Игра с елементи тип “тетрис”, №49 – “Игра, в която могат да се губят точки” и № 51 – “Езиково независима игра”.
Хайде да играем!

Повече за предизвикателството можете да научите тук https://boardgamesruse.com/…/предизвикателство-52-игри-пре…/